3x3 Basketball

[2014] European Championship Qualifier Women

Amsterdam
Op 19 juli kwalificeerde ons damesteam 3X3 zich voor het EK 3X3 in Boecharest dit jaar. Anne-Sophie Strubbe verving Stephanie Medjo, die mee op campagne was met de nationale jeugdploeg.

Het team: Ann Wauters, Hind Ben Adbelkader, Sara Leemans en Anne-Sophie Strubbe

Wat staat er op het spel
: een plek op het Europees Kampioenschap 3X3 in Boecharest (van 5-7 september), dat voor het eerst georganiseerd wordt. De top 4 van het tornooi kwalificeert zich.

De tegenstanders:
België speelt in poule A tegen Nederland, Andorra en Zweden. Daarna is er een kwartfinale, halve finale en finale. In poule B zitten Spanje, Griekenland, Polen en Italië. 


Game 1: The Netherlands vs Belgium (Poule A) 14-15
Gastland Nederland opende de score met een shot van Jinga Gosschalk. Heel de wedstrijd ging gelijkopgaand. België had het moeilijk tegen de harde verdediging van Nederland. Het was even aanpassen aan het harde spel en wat er toegelaten werd door de scheidsrechters. Nadat Ann Wauters enkele low post 1-on-1 situaties afrondde, ging Nederland verdedigen met het mes tussen de tanden. Door de cover down op Wauters, kwam er ruimte voor Abdelkader en Leemans. België kon voor het eerste 3 punten uitlopen met nog 4 minuten speeltijd. De zege was zeker nog niet binnen. Het werd nagelbijten tot in de laatste seconden. Bij het verlossende fluitsignaal met stand 14-15, was de eerste overwinning een feit. Een stevige wedstrijd zette onmiddellijk de trend voor de rest van het tornooi.Game 2: Belgium – Andorra (Poule 2) 21-5
Wauters scoorde onmiddellijk bij aanvang van de wedstrijd. Na enkele mooie combinaties stond het al snel 7-0 op het scorebord. Abdelkader diepte de score verder uit met enkele driepunters. Het was duidelijk dat Andorra moeilijk een vuist kon maken tegen een sterk spelend België. Strubbe en Leemans scoorden ook vlot. Het duurde lang vooraleer Andorra kon scoren door de sterke verdediging. Na enkele blockshots van Wauters en Leemans, kreeg de MC het in het oog “Belgium are playing volleyball with Andorra’s shots”. Bij het eindsignaal stonden duidelijk cijfers op het bord 21-5. Na de twee wedstrijden had alle teams tijd om de batterijen op te laden. Liters water en lunch werden voorzien door de NBB.

Game 3: Belgium – Sweden (Poule 3) 18-2
Na de break was Team Belgium terug opgeladen. Kinesist Bruno Crabbé zorgde tussen de wedstrijden door voor de nodige sportmassages en behandeling zodat de speelsters de hitte en vele wedstrijden konden verteren. Leemans kon al snel het eerste punt binnenleggen. Gelijkaardig aan de wedstrijd tegen Andorra was deze partij goed voor het vertrouwen. Snelle acties en scores van alle speelsters zorgen al snel voor een mooie voorsprong die alleen maar uitgediept werd. De match eindigde met een 18-2 op het scorebord. Met een 3 op 3 konden we met vertrouwen naar de kwartfinale.Game 4: Belgium – Poland (last 8) 15-9
In de elemination round was winst verplicht om door te stoten naar de halve finale en tevens geplaatste te zijn voor het Europese kampioenschap in Boekarest. De dames wisten wat van hen verwacht werd. Het was net zoals tegen Nederland een moeilijkere wedstrijd, niet enkel door de tegenstand maar de temperatuur was inmiddels opgeklommen tot 32 graden. Polen deed er alles aan België uit de wedstrijd te houden, met foutenlast als gevolg. De vrijworpen werden secuur omgezet waardoor de overwinning niet meer in gevaar kwam. Van een 9-7 ging het naar 12-9 voorsprong voor België. In de laatste minuten kon Polen niet meer scoren, waardoor de match eindigde op 15-9. Opluchting bij het laatste fluitsignaal, de kwalificatie voor het EK was een feit!

Game 5: Belgium – Spain (semi final)
Met de kwalificatie op zak, was de druk er af. Toch ging België voluit voor de eindoverwinning van het tornooi. Scoren ging minder vlot in deze partij, na 5min30 stond het 5-2. Ook deze wedstrijd werd gecontroleerd door België. Ann Wauters werd mooi geïsoleerd aangespeeld voor de 1-on-1. Door de snelle afwisseling tussen inside-outside spel kwam er ruimte voor alle speelsters. De shots vielen binnen en de inside drives werden afgerond. Abdelkader legde de eindscore 14-7 vast. Op naar de finale!

Game 6: Belgium – Greece (final)
Na een spectaculaire dunkcontact was het tijd voor de damesfinale. België mocht het opnemen tegen Griekenland voor eindwinst. Met WNBA draft speelster Spanou in de rangen wisten we dat Griekenland een geduchte tegenstander is. Griekenland had enkel tegen Polen verloren. De score werd geopend door Spanou. Het meeste gevaar kwam dan ook van haar. Wauters hield Spanou goed uit de wedstrijd. Ook Leemans en Strubbe lieten geen ‘easy baskets’ toe, waardoor Griekenland nooit in de wedstrijd kon komen. Alle speelsters konden opnieuw vlot scoren, zeker Abdelkader was niet te stoppen met driepuntshots en drives. Griekenland kwam dan nog eens in foutenlast, zodat het van 8-4 het heel snel naar 15-7 ging. Leemans dikte de score aan met een score en vrijworp bovenop en Abdelkader legde de eindstand 19-8 vast met een afstandshot. Met een schitterend ongeslagen tornooi stoot team Belgium, samen met Griekenland, Spanje en Nederland, door naar het 3x3 European Championship dat doorgaat van 5-7 september in Boekarest, Romenië!

Bezoek de website

Show us your best shots #3X3EuroTour

Olympisch Stadion - Amsterdam