3x3 Basketball

[2014] 3X3 World Championship Women

Moskou
Ann Wauters, Sara Leemans, Hind Ben Abdelkader en Isabelle Medjo zullen van 5-8 juni de Belgische kleuren verdedigen tijdens het WK 3X3 in Moskou. 


In de poulefase komen ze uit tegen Syrië, Roemenië, Italië, Zwitserland en Uruguay. De beste 4 teams van de poule stoten door naar de knock-out fase. 


Poules
Poule A: België, Syrië, Roemenië, Italië, Zwitserland en Uruguay
Poule B: Rusland, Andorra, Indonesië, Frankrijk, China en Oeganda
Poule C: Tunesië, Tsjechië, Thailand, Duitsland, Nederland en Estland
Poule D: Argentinië, Spanje, Oekraïne, Brazilië, USA en Hongarije


DAG 1
30 graden Celsius, een fantastische maincourt en 3 extra 3X3-terreinen vormen de setting van het WK hier in Moskou. Op de achtergrond zien we het oude Olympische stadion.


Uruguay - Belgium
De eerste wedstrijd spelen onze dames tegen Uruguay. Een postmove van Ann Wauters en de eerste score voor Belgie zijn binnen op het WK. Uruguay kan aanvankelijk aanklampen met enkele mooie scores, maar heeft geen antwoord op het inside-outside spel van Wauters en Ben Abdelkader. Er worden veel fouten gemaakt op drives van Hind en Sara Leemans en vrijworpen zorgen ervoor dat Belgie verder kan uitlopen. Een tweepunter (want een shot van achter de boog is 2 punten waard) betekent het einde van de wedstrijd: 11 - 21 na 7'36 te spelen.
De eerste overwinning van ons team is een feit.

Belgium - Syria
De tweede en laatste wedstrijd voor onze dames op dag 1 van het WK 3X3. Syrie had de eerste wedstrijd verloren (tegen Roemenie) en kwamen extra gemotiveerd voor de dag. De eerste punten waren voor Belgie echter, en Syrie werd snel op een 4-1 achterstand gezet. Vrijworpen en enkele drives zorgden ervoor dat Syrie kon aanklampen. Ondanks het lengteverschil inside bleef Syrie toch op een 4-tal punten achtervolgen, maar de zege kwam nooit in gevaar.
Eindstand: 16-12 en een 2/2 om de dag af te sluiten. Next stop: hotel, eten en het Rode Plein!


DAG 2
Vandaag staan 3 wedstrijden op het programma. Na dag 1 zijn in de poule van onze dames 3 ploegen nog ongeslagen: Roemenië, Zwitserland en België. De eerstvolgende wedstrijd is tegen Roemenië, om 14u40 (Belgische tijd). Daarna volgt Zwitserland om 16u20 en Italië om 18u20. De wedstrijd tegen Italië live te volgen zijn via de livestream van Fiba op www.youtube.com/3x3planet 

Belgium - Romania
Twee teams die nog niet verloren op dit WK. Roemenië werd al in actie gezien en zijn een goed op elkaar ingespeeld team. De Belgische dames beginnen echter goed aan de wedstrijd en spelen enkele zeer sterke minuten, zowel in aanval als in verdediging. Onmiddellijk een voorsprong voor de Ann Wauters en co dus. Roemenië scoort echter enkele verre tweepunters waardoor het nog spannend wordt. Vanop de vrijworplijn maken onze dames het af: 20 - 17 is de eindscore.

Belgium - Switzerland
Deze match wordt bepalend voor de eerste plaats en dus het verdere verloop van het tornooi. Zwitserland komt door een collectieve sterke prestatie van de Belgische dames echter nooit in hun ritme. De automatismen bij ons team lopen ook steeds vlotter. Zwitserland gaat uiteindelijk met 17 -11 voor de bijl.


Italy - Belgium
Italië, dat hun center gisteren zag uitvallen met een blessure en daardoor maar met 3 speelsters overschiet, kwam goed uit de startblokken. Met tweepunters konden ze de dominantie inside van Ann bijbenen. Wanneer Hind, Sara en ook Isabelle echter hun duivels ontbonden, was Italië permanent op achtervolgen aangewezen. 17 - 9 werd de eindstand in het voordeel voor België.
Je kan de wedstrijd herbekijken op YouTube (vanaf 4:35:00).

Met een 5/5 in de poulefase eindigt België op de eerste plaats. Morgen spelen ze in de Last 16 tegen Brazilië, dat 4e werd in Poule D. Vanaf nu is elke wedstrijd do or die, win or go home. 3x3 op z'n best dus!
De wedstrijd zal live te volgen zijn via de livestream van FIBA om 14u20 (Belgische tijd).

DAG 3
Vandaag staan naast de wedstrijden vanaf de Last 16 ook de individuele challenges op het programma: shoot-out contest, free throw pursuit, skills contest en dunk contest (voor mannen).
Ann en Hind zullen participeren aan de free throw pursuit, Sarah en Hind aan de shoot-out contest.

Individuele challenges
Dat Ann een goede vrijworpschutter is, heeft ze vandaag nogmaals bewezen door zich te plaatsen voor de finale van de vrijworpcompetitie.

Last 16: Belgium - Brasil
Alle wedstrijden vanaf de Last 16 worden gespeeld volgens een knock-out systeem: de winnaar stoot door naar de volgende ronde, de verliezer ligt uit het tornooi.
Beide teams komen in de eerste minuten van de wedstrijd moeilijk tot scoren. België kan via Ann Wauters een kleine voorsprong nemen terwijl het defensief nog steeds Brazilië aan banden kan leggen. Punt per punt sluipen onze dames verder weg. Van 4-1 gaat het naar 9-2. Bij 10-5 lijken de Brazilianen een remonte in te zetten maar enkele sterke acties en afstandshots zorgen dat de wedstrijd in een definitieve plooi komt te liggen. Brazilië verliest met 17-8 en ligt uit het tornooi. België gaat door en speelt om 16u00 tegen Duitsland, dat China uit het tornooi speelde.
Je zal de wedstrijd live kunnen volgen via de livestream.


Last 8: Belgium - Germany
Met de halve finale in zicht, was het duidelijk dat onze meisjes gemotiveerd aan de start verschenen. Aanvallend nam België het eerste initatief, maar Duitsland reageerde met een tweepunter, iets wat we in de hele wedstrijd zouden zien terugkomen. Via 7-3 ging het opnieuw naar 7-5 en 9-7 met nog 6 minuten te spelen. De afwerking verloopt een pak vlotter dan in de vorige wedstrijd en met mooi samenspel gaat het naar 11-7. Opnieuw tweepunters van Duitsland en het wordt 13-11. Scores van Leemans en Wauters inside geven België dan eindelijk wat meer ademruimte. Twee tweepunters van Duitsland verzachten de score nog, maar de winst komt niet meer in gevaar. 20-16 is de eindscore.

Met deze overwinning haalt België de top 4 van het tornooi. De volgende wedstrijd spelen ze morgen tegen de huidige wereldkampioen, USA. De wedstrijd kan je volgen op de livestream om 13u00 (Belgische tijd). Let's go Belgium!!!

DAG 4
De laatste dag van het WK 3X3 in Moskou heeft nog heel wat in petto: de halve finales en finales bij heren en dames worden gespeeld én de finales van de individuele contests staan ons ook nog te wachten. Een overzicht wanneer onze Belgische dames nog in actie treden vandaag:
om 13u00 spelen onze dames de halve finale tegen USA.
om 14u00 doet Hind mee aan de finale van de Skills Contest.
om 15u15 kan Ann zich tot Free Throw Pursuit-kampioen kronen.
om 15u30 of om 17u spelen onze dames de finale of voor de 3e plaats, afhankelijk van hun resultaat tegen USA.
Alle wedstrijden en contests van onze dames zijn live te volgen via de livestream.

Belgium - USA
De USA nemen de beste start en scoren een snelle 3-0 terwijl de Belgische meisjes pas na een inside move van Ann hun eerste punt scoren. Een 'lucky 2' van USA zorgt voor 5-1 maar onze dames panikeren niet. Goede verdediging van beide teams zorgen ervoor dat er moeilijk gescoord wordt. Met nog 5 minuten te spelen staat het 7-10 in het voordeel van USA. De volgende minuten gaat het spel goed op en neer en blijft België steeds op 2 punten achterstand hangen. Een lucky tweepunter van Hind zorgt even voor spanning maar USA reageert onmiddellijk met een score inside. Een score van Ann en een drive van Hind zorgen uiteindelijk dat België gelijk komt met nog minder dan 1 minuut op de klok.


Een fout van Leemans brengt onze dames in de 'foul penalty' (vanaf de 7e ploegfout wordt elke fout met 2 vrijworpen bestrafd). USA mist niet vanop de vrijworplijn en rijft zo de overwinning binnen.
Eindstand: 14-18. België speelt om 15u30 voor de derde plaats tegen Tsjechië of Rusland.

Skills Contest
Hind Ben Abdelkader haalde het gemakkelijk tot in de finales van de Skills Contest. De contest bestaat uit een slalom, pas, slalom en lay-up. Wie als eerst de lay-up scoort, wint de contest. 4 speelsters spelen de finale. In de eerste run schakelt Italië de speelster van USA uit, in de 2e run schakelt Hind de Franse speelster uit. De finale van de finale is dus tussen Italië en België. Hind neemt een goede start, legt het parcours foutloos af, maar ziet dan haar bal wegbotsen door het shot van de Italiaanse speelster. De 2e plaats is het verdict, zilver voor Hind in de Skills Contest!


Free Throw Pursuit
Ann Wauters neemt deel aan de FT pursuit (popcorn zoals we het hier kennen), een competitie waar zowel heren als dames aan deelnemen. Na een aantal deelnemers uitgeschakelt te hebben, is het uiteindelijk haar beurt om uitgeschakeld te worden als voorlaatste. Opnieuw zilver voor België op het WK 3X3, in de Free Throw Pursuit deze keer. De winnaar is Angel Santana van Roemenië.

Belgium - Czech Republic
Een goede start van Wauters, met zowel rebounds als scores zorgt ervoor dat België 5-2 voorkomt in het begin van de wedstrijd. Enkele Belgische balverliezen en goede inside plays van Tsjechië maken het terug 9-7 tot Sara Leemans met een tweepunter voor wat meer rust zorgt. Tsjechië reageert onmiddellijk met een tweepunter en kan terugvechten tot 12-11, maar laat de kans op de gelijkmaker liggen vanop de vrijworplijn. Een rebound en score van Ann, gevolgd door een score van Hind duwen de wedstrijd in haar definitieve plooi. België verslaat Tsjechië met 14-12 en neemt de bronzen medaille mee naar huis!


Een dikke proficiat aan Ann Wauters, Sara Leemans, Hind Ben Abdelkader en Stephanie Medjo!
Bezoek de website

Show us your best shots #3X3WC

Luzhniki Park - 101 Moskou