3x3 Basketball

Vincent Van Genechten

Vijf vragen over de NBA free agency periode

Het is juli en dus mogen free agents officieel gesprekken starten met NBA-teams, op zoek naar een nieuw contract in de Association. Op 9 juli mogen de eerste contracten getekend worden. Dit zijn de vijf grootste vragen tijdens de NBA free agency periode 2015. (via SportAmerika)

1. Hoe sterk speelt de toekomstige salary cap mee?
Deze zomer mogen teams 67 miljoen dollar aan salarissen in hun boekhouding hebben staan. Dat is vier miljoen meer dan vorige zomer.

Beste en (verrassend) slechtste verdedigers in play-offs

‘Defense wins championships’. Althans, zo gaat de traditionele NBA-wijsheid. Met de eerste ronde van de play-offs achter de kiezen is het dus hoog tijd om de beste en slechtste verdedigers tot nu toe op een rij te zetten.

Jimmy = top

De beste verdediger van het pak was Jimmy Butler. De wing van de Chicago Bulls liet zijn tegenstanders van de Milwaukee Bucks liefst 11,2% slechter schieten dan normaal.

Heeft James Harden een probleem in de play-offs?

De Houston Rockets leiden met 2-0 tegen de Dallas Mavericks in de eerste ronde van de 2015 NBA play-offs. Opvallend, want sterspeler James Harden kwam in Game 1 en Game 2 niet bepaald geweldig uit de verf.

Tweevoudig falen

Het lijkt wel een trend te worden voor Harden bij de Rockets. Top zijn tijdens het reguliere seizoen en het in de play-offs laten afweten. De voorbije twee seizoenen raakte Houston niet voorbij de eerste ronde.

Vooruitblik op een nieuw seizoen NBA

Dinsdagnacht trekt het circus van de NBA zich weer op gang. De San Antonio Spurs beginnen aan hun verdediging van de titel die ze in juni wonnen, ten koste van de Miami Heat. Ondertussen verhuisde superster LeBron James terug naar Cleveland, zijn Derrick Rose en Kobe Bryant weer fit en won Team USA het WK basketbal in Spanje. Wie kroont zich dit jaar tot kampioen, welke teams verrassen, wie wordt de MVP, wie toont zich de beste rookie....

NBA Draft: Early Entry List bekend, Harrisons blijven in college

De volledige ‘early entry list’ (naam, lengte, schooljaren, positie, college) vind je hieronder en bestaat uit 39 spelers. Deze spelers hebben tot 16 juni de tijd om zich uit de NBA draft terug te trekken. (via www.sportamerika.nl) 
Jordan Adams, 6-5, Soph., G (UCLA) Kyle Anderson, 6-9, Soph., G (UCLA) Isaiah Austin, 7-1, Soph., C (Baylor) Sim Bhullar, 7-5, Soph., C (New Mexico State) Khem Birch, 6-9, Jr., F (UNLV) Jabari Brown, 6-5, Jr.

Chris Paul: leider van het verkeerde team

Historisch gezien staan de Los Angeles Clippers beter bekend als het minderbegaafde broertje van de Los Angeles Lakers. Nog nooit wonnen ze een kampioenschap, en als je de geschiedenis erop naleest, blijkt wel dat ze er nooit echt in geslaagd zijn om succes te behalen, laat staan op de lange termijn iets neer te zetten. Des te frustrerender moet het zijn geweest om aan het begin van vrijwel ieder seizoen te zien dat de nok van het stadion weer iets verder gevuld is met gele banners.

Larry Bird: onverwachte genialiteit

Het begon allemaal in het kleine stadje French Lick, welk tussen grote steden Indianapolis en Louisville ligt, waar Bird
als een schuchtere jongen opgroeide. Zijn favoriete bezigheden waren: het spelen van basketbal en het zoeken van champignons. Hij leerde er te appreciëren wat je hebt en hard te werken indien je meer wou. Ook werd hij al snel op de proef gesteld: zijn vader Joe pleegde zelfmoord terwijl hij telefoneerde met zijn vrouw Georgia, Bird’s moeder.

Melo en VC zijn clutch, Kobe not so much

Opvallend: Carmelo Anthony is de enige speler die meer dan 50% van zijn pogingen maakt in de clutch. Daarmee wordt bedoeld: minder dan tien seconden op de klok en achterstand van minstens één tot drie punten. 

Vince Carter ondernam de meeste clutch shots en maakte er dan ook de meeste, ook (veruit) de meeste clutch driepunters. Maar het meest opvallende is de onmiskenbare afwezigheid van Kobe Bryant.Terugblik op de Orlando Summer League

Welke rookie stak er met kop en schouders boven uit?
De beste speler in de Orlando Summer League 2013 was zonder twijfel Kelly Olynyk (foto) van de Boston Celtics. De Dallas Mavericks selecteerden hem als dertiende alvorens hem van de hand te doen aan de Celtics en via-via point guard Shane Larkin in huis te halen. Gezien de overvloed aan guards en de leegte op de centerpositie lijkt deze deal de Mavs nu al pijn te doen. Olynyk liet the full package zien in Orlando.

Samen uit, samen thuis

Op 1 juni zette Grant Hill een punt achter zijn loopbaan als basketbalspeler. Een seizoen bij de Los Angeles Clippers en een exit in de eerste ronde van de play-offs waren zijn laatste wapenfeiten. Op 3 juni volgde het pensioen van Jason Kidd. Zijn laatste wedstrijd was met de New York Knicks in de tweede ronde van de play-offs. Op één maand na negentien jaar geleden werden beide heren gedraft, Kidd als tweede en Hill als derde.

Lob City heeft nieuwe coach nodig

Ze maakten dit seizoen opnieuw een sprong voorwaarts. Ze wonnen liefst 56 wedstrijden en wonnen de Pacific Divisio. Yes, Los Angeles was eindelijk Clipperlan in plaats van Lakerland. Maar het seizoen van de grote doorbraak werd abrupt afgebroken door de Memphis Grizzlies. De mannen uit Tennessee stuurden de mannen van Lob City met 4-2 naar huis. En de Clippers hadden nog wel 2-0 voorgestaan. Dit betekent helemaal niet het einde van de droom in het LA van de rood-wit)blauwen.

Teams zonder supersterren

Ik heb het over teams als Memphis, Denver en Golden State. Stuk voor stuk teams met een compleet andere speelstijl en spelopvatting. Maar er zijn ook een groot aantal overeenkomsten.Ten eerste krijgt de coach de tijd om aan zijn team en speelstijl te bouwen. Er worden geen overhaaste beslissingen genomen om maar een paar wedstrijden te winnen. Vorig seizoen, het eerste seizoen van Mark Jackson bij Golden State was niet best. Er was vanaf de buitenwereld veel kritiek op Jackson.

Thundering Durant

Russell Westbrook is voor onbepaalde tijd uitgeschakeld met een gescheurde meniscus in de knie. Hij liep de blessure op in Game 2 na een botsing met Patrick Beverley van de Houston Rockets. Westbrook was toen al kwaad en zal nu nog meer gefrustreerd zijn, vurig als hij is. Het is te hopen dat de point guard snel terug op zijn hoge en atletische niveau komt.

De 'Small Boys' (2)

Een wedstrijd tussen twee of meerdere supersterren is een kleine schatkist voor de betrokken teams, de NBA en de televisiemaatschappij die de rechten hiervoor heeft. Voor aanvang van de wedstrijd, tijdens de wedstrijd en in de samenvatting achteraf wordt er dan ook genadeloos gefocust op de prestatie van de sterren. Het is niet Miami Heat vs. New York Knicks of OKC Thunder vs. LA Clippers of LA Lakers vs. San Antonio Spurs. Nee, het is LeBron James vs. Carmelo Anthony of Kevin Durant vs.

De 'Small Boys' (1)

Een wedstrijd tussen twee of meerdere supersterren is een kleine schatkist voor de betrokken teams, de NBA en de televisiemaatschappij die de rechten hiervoor heeft. Voor aanvang van de wedstrijd, tijdens de wedstrijd en in de samenvatting achteraf wordt er dan ook genadeloos gefocust op de prestatie van de sterren. Het is niet Miami Heat vs. New York Knicks of OKC Thunder vs. LA Clippers of LA Lakers vs. San Antonio Spurs. Nee, het is LeBron James vs. Carmelo Anthony of Kevin Durant vs.

De plannen van 'de rest'

Pieken

Een standaard NBA-seizoen duurt van oktober tot april, goed voor liefst 82 reguliere competitiewedstrijden. Wie elke dag met de grootste interesse allerhande uitslagen, statistieken, hoogtepunten, nieuws en geruchten volgt: u verdient mijn respect! Maar voor de meeste fans bestaat een NBA-seizoen uit een aantal pieken:

1. Start preseason
2. Start reguliere competitie
3. Christmas games
4. All-Star break (+ trade deadline)
5.