3x3 Basketball

Ook 3X3 U18 Lions en Cats kwalificeren zich voor EK 3X3

De 3X3 U18 Cats hebben zich op hun Qualifier in Riga kunnen plaatsen voor het EK 3X3. Ze moesten daarvoor bij de top 5 van het tornooi eindigen en deden dat door in de poulefase alles te winnen en in de kwartfinale te Turkije te verslaan. Ook de 3X3 U18 Lions bleven op hun Qualifier in Szolnok ongeslagen in de poulefase. Winst tegen Nederland in de kwartfinale bezorgde hen een plaatsje op het EK.

3X3 U18 CATS
Heel eenvoudig was het echter niet voor Alice Bremer, Séraphine Bastin, Eva Hambursin en Niki Heemels in de poulefase. Hun eerste partij, tegen Nederland, wonnen ze met 1 punt verschil. Tegen Zwitserland werd het 12-10 en tegen Rusland hadden de 3X3 U18 Cats ook maar 1 punt op overschot. Duitsland werd veel eenvoudiger aan de kant gezet met 17-7. Heemels en co eindigen zo als eerste in hun poule.

In de kwartfinale, tegen het nummer 4 uit de andere poule (Turkije), werd het 14-4. De winst betekende meteen ook kwalificatie voor het EK. Mission accomplished dus.

3X3 U18 LIONS
Ook onze 3X3 U18 Lions eindigden als eerste in hun poule. Daarvoor hadden ze Litouwen (19-17) en Zwitserland (21-16) verslaan. In de kwartfinale stond een clash met onze Nederlandse buren op het programma. Ook hier was de kwartfinale een must-win game aangezien die zekerheid gaf over een ticket naar het EK 3X3.

Mulumba en co vervolgden hun ongeslagen traject op de Qualifier en versloegen Nederland met 19-17. De kwalificatie was een feit.

EK IN HONGARIJE
Het EK 3X3 voor U18 wordt van 9-11 september gespeeld in Debrecen, Hongarije. Twaalf landen bij de U18 Men en evenveel landen bij de U18 Women mogen deelnemen aan het Europees Kampioenschap. Gastland Hongarije was al zeker van deelname, de overige 11 plaatsen werden verdeeld op de Qualifiers van 16-17 juli.