3x3 Basketball

Vijf vragen over de NBA free agency periode

Het is juli en dus mogen free agents officieel gesprekken starten met NBA-teams, op zoek naar een nieuw contract in de Association. Op 9 juli mogen de eerste contracten getekend worden. Dit zijn de vijf grootste vragen tijdens de NBA free agency periode 2015. (via SportAmerika)

1. Hoe sterk speelt de toekomstige salary cap mee?
Deze zomer mogen teams 67 miljoen dollar aan salarissen in hun boekhouding hebben staan. Dat is vier miljoen meer dan vorige zomer. Maar alle gekheid op een stokje, volgende zomer explodeert de cap richting de 90 miljoen dollar en in 2017 zal die voor het eerst de 100 miljoen overschrijden. En dat allemaal dankzij de nieuwe TV-deal die de NBA in oktober sloot.

De vraag is in hoeverre deze realiteit gaat meespelen. Spelers die nu free agents zijn, kunnen namelijk contracten tekenen die vanaf het seizoen 2016-2017 een stuk minder royaal lijken (en ook zijn). Hoe gaat bijvoorbeeld een LaMarcus Aldrigde hiermee om? Kiest hij voor een short term deal van bijvoorbeeld twee jaar, met een spelersoptie voor seizoen twee? Of ondertekent hij bij zijn nog te bepalen nieuwe team een long term deal omwille van het gegarandeerde geld? Want, een blessure is nooit ver weg en LMA is ook geen 25 jaar meer.

Het is moeilijk te voorspellen wat elke speler in dit opzicht wil. Jimmy Butler leek open te staan voor een deal van twee jaar, met een spelersoptie. Zelfde trouwens voor LeBron James, die dit type contract vorige zomer al tekende in Cleveland en waardoor hij nu opnieuw kan gaan onderhandelen. Uiteindelijk zal dit van speler tot speler afhangen. De top free agents kunnen dit zeker overwegen, de mindere Goden hebben dan weer minder onderhandelingsruimte.

2. Hoeveel willen teams met cap room uitgeven?
Er zijn drie teams met minimum 30 miljoen dollar cap space. Dat zijn de Portland Trail Blazers, Philadelphia 76’ers en Dallas Mavericks. Daarbij komen nog eens acht teams die minimum 20 miljoen dollar cap space hebben. Dat zijn de New York Knicks, Los Angeles Lakers, Toronto Raptors, Atlanta Hawks, Detroit Pistons, San Antonio Spurs, Boston Celtics en Orlando Magic. Ook de Phoenix Suns hebben met 18 miljoen cap room wel wat ruimte.

Daar stopt de lijst met teams die écht centen hebben om te spenderen deze zomer. De vraag is natuurlijk wat zij met dat geld gaan doen? Het opsparen voor volgend jaar heeft eigenlijk weinig zin. In 2016 heeft zowat elk team geld genoeg om één ster binnen te halen, sommige teams zelfs twee sterren en nog anderen daarbovenop nog een erg degelijke derde optie.

Zeker voor kleinere teams en teams die vorig seizoen de play-offs misten, is het dus aan te raden om nu al met geld te gooien. In de gekke zomer van 2016 zullen ze zonder twijfel tekort komen tegen big market teams als de Lakers, Knicks en Bulls. Bovendien zijn contracten die nu afgesloten worden tegen dan een stuk minder duur. Bijvoorbeeld: een speler die nu 16 miljoen per jaar zou vangen, is vandaag een dikbetaalde speler, maar in 2016 een slechts goed betaalde speler. Er is dus wel wat motivatie bij de teams met geld om hun cap space ook daadwerkelijk op te gebruiken.

3. Welke (bijna-)contenders versterken zich?
Niet alleen teams die het vorig seizoen minder goed deden, willen zich versterken. Ook contenders staan te trappelen om een stap te zetten richting een NBA-titel. Teams als Dallas, San Antonio en Atlanta kunnen voortbouwen op het succes van vorig jaar en heel wat geld gooien richting een aantal grote namen. Zo zou het halen van Aldridge de Mavericks of Spurs richting de status van titelfavoriet kunnen stuwen. Beide Texaanse teams leiden dan ook de race om LMA, terwijl Dallas ook wel wat ziet in DeAndre Jordan. Atlanta hoopt vooral Paul Millsap en DeMarre Carroll te kunnen behouden.

Ondertussen zoeken ook de Houston Rockets naar manieren om Aldridge aan te trekken. Cap space vinden om sterren aan te trekken, is ondertussen een gewoonte in Houston. Maar het is afwachten hoe dat gaat verlopen. In Chicago kunnen ze weinig doen buiten Jimmy Butler verlengen, idem voor Cleveland en free agents LeBron James en Kevin Love. Golden State gaat zonder twijfel de luxury tax in, idem voor de Clippers als ze Jordan behouden. En als de Grizzlies Marc Gasol verlengen en de Thunder hetzelfde doen met Enes Kanter is ook daar weinig financiële ruimte.

Het komt er bij de meeste contenders dus vooral op aan om de huidige groep zoveel als mogelijk samen te houden. Aldridge, Jordan en mogelijk ook Love zijn kandidaten om van team te veranderen als het aankomt op grote namen. Daarbuiten is het uitkijken naar het volgende team van onder andere Greg Monroe, Monta Ellis, Rajon Rondo, Tyson Chandler en Tobias Harris.

4. Wie zijn de ‘under the radar’ free agents?
Niet alleen een aantal grote namen zoeken deze zomer een nieuw contract, ook een aantal zeer nuttige spelers zijn free agents. Hierbij de tien beste ‘under the radar’ free agents van deze zomer:
  • David West – PF
  • Louis Williams – PG/SG
  • Mike Dunleavy – SG/SF
  • Rodney Stuckey – PG/SG
  • Corey Brewer – SG/SF
  • Jameer Nelson – PG
  • Larry Sanders – C
  • Bismack Biyombo – C
  • Marcelo Huertas – PG
  • K.J. McDaniels – SG/SF
5. Wat doen de Lakers en Knicks…als ze hun grote vis missen?
Zowel de Lakers als de Knicks hebben heel wat cap space om deze zomer al een grote vis binnen te halen. Beide big market teams smachten opnieuw naar succes en kunnen deze zomer al een stap (of meer) in de goede richting zetten. De Lakers zitten achter zowat elke grote naam. Van Jordan tot Aldridge, Gasol en Love. Maar ze zoeken ook naar trades, onder andere voor DeMarcus Cousins. Een big man vinden, zullen ze doen. Maar wat als niemand wil komen? Idem voor de Knicks, die al in verband gebracht zijn met heel wat namen, waaronder Monroe en Arron Afflalo.

Het zou geen ramp zijn als noch de Lakers noch de Knicks hun grote vis binnenhalen. Volgende zomer staan ze als eerste in de rij om ‘big bucks’ te gooien naar eender welke sterspeler. Een extra jaartje ‘stinken’ is niet leuk, maar er is een plan op korte termijn. Voor de Knicks is de situatie echter iets erger dan voor de Lakers. In New York beschikken ze namelijk niet meer over hun 2016 draft pick. De Lakers mogelijk ook niet, aangezien de Sixers hun pick bezitten en LAL die enkel terug krijgt als het een top drie pick is. Maar daar is er tenminste nog hoop op een extra supertalent.

Maar deze zomer is toch een soort indicatie van de zomer die gaat komen. Als nu al niemand richting de Lakers en/of Knicks wil komen, waarom zouden sterspelers dat dan in 2016 wel doen? Deze free agency periode is daarom een test case voor beide teams en eentje waar ze misschien wel al de basis moeten leggen voor hun succes in 2016. Een extra seizoen ‘stinken’ is eigenlijk geen optie. Spelers willen winnen en niet naar teams gaan die er op korte termijn weinig of niets van gaan bakken. Druk in LA en New York!