3x3 Basketball

U18 Boys naar Amsterdam, U18 Girls naar Riccione voor kwalificatie EK 3X3

De data en locaties waar de kwalificatietornooien voor het EK 3X3 doorgaan, werden deze week bekend gemaakt. Het is de eerste keer dat FIBA een Europees Kampioenschap 3X3 organiseert voor de leeftijdscategorie U18 en pas het 2e EK 3X3 ooit. Vorig jaar haalden onze seniors heren en dames een schitterende 5e en 3e plaats op het EK 3X3 in Boekarest.


Er zal vanaf nu jaarlijks een EK 3X3 doorgaan, afwisselend voor seniors (in even jaren) en voor de leeftijdscategorie U18 (in oneven jaren).

Format
De format die dit jaar gevolgd wordt, is dezelfde als die van vorig jaar: landen die willen deelnemen aan het EK 3X3, moeten zich daarvoor kwalificeren in één van de 3 kwalificatietornooien die enkele weken of maanden voor het EK plaatsvinden.

De 3 kwalificatietornooien gaan dit jaar door op:
  • 18/19 juli in Amsterdam (Nederland)
  • 25/26 juli in Riccione (Italië)
  • 1/2 augustus in Riga (Letland)
Ons nationaal team 3X3 U18 Boys werd toegewezen aan het tornooi in Amsterdam, ons team U18 Girls zal naar Italië reizen om daar de kwalificatie in de wacht te slepen. Daarvoor zullen zowel de jongens als de meisjes bij de top 5 moeten eindigen op het tornooi.

EK in Minsk, Belarus
Het EK zelf gaat door in Minsk, Belarus van 21 tot 23 augustus. Belarus ontvangt als gastland nu reeds een deelnameticket. De overige 15 deelnemende landen per categorie komen uit de kwalificatietornooien.

In Amsterdam komt het Belgisch team 3X3 U18 Boys een aantal grote landen tegen. Onder andere het land dat op #1 staat in de FIBA 3X3 Ranking, Andorra, zal in Amsterdam strijden voor een ticket naar het EK, samen met Duitsland, Litouwen, Nederland, Tsjechië, Wales, Macedonië en Rusland.

De Belgische meisjes komen in Riccione gastland Italië, Duitsland, Spanje, Zwitserland, Denemarken en Slovakije tegen. Een 5e plaats moet dus zeker tot de mogelijkheden behoren.
Welke spelers België zullen vertegenwoordigen op het kwalificatietornooi en (hopelijk) in Minsk, weten we eind juni.