3x3 Basketball

Bloggers Insight: who will win it all?

We vroegen onze bloggers 1 simpele vraag: wie wint in 2014 de Larry O'Brien trofee?
Dit was hun antwoord:

Vincent Van Genechten:
De San Antonio Spurs. Waarom?
 1. Pure weerwraak. De Spurs waren in 2013 enkele seconden verwijderd van hun vijfde titel, die overigens helemaal terecht had geweest. De gemiste vrije worpen van Kawhi Leonard en Manu Ginobili plus de driepunter van Ray Allen in Game 6 smaken nog altijd zuur. Dus moet 2014 het jaar van de wraak worden. En wraak is nog altijd een enorme drijfveer.

 2. Succesformule. Dit team draait nu al jaren mee aan de top in een steeds erg sterke Western Conference. Sinds 1998 wonnen de Spurs altijd meer dan 50 wedstrijden (buiten de twee lockout seizoenen). Daar wordt vaak nogal licht overgegaan maar dat is gewoon ongezien. Het 'team eerst' concept van coach Gregg Popovych werkt nog steeds. Eerst de pass, dan de score. Teams winnen titels, niet individuen.

 3. Big Three. Hoe oud ze ook mogen zijn, het trio sterren van San Antonio is nog altijd top. Tim Duncan is niet meer de dominante spelers die hij ooit was. Toch is hij nog steeds de belangrijkste speler van dit team met zijn leiderschap en basketball IQ aan beide kanten van het terrein. Tony Parker is de meest onderschatte point guard in de NBA en geniaal in wat hij doet. En bestaat er echt al een betere of meer veelzijdigere zesde man dan Manu Ginobili?
HVP's Junkyard:
Miami Heat gaat voor een threepeat in 7 games (Spurs 3 - Heat 4)! Mijn prognose:

 1. Bobcats burned (MIA 4 - CHA 0)
  De Miami Heat lijken wel de perfecte boulevard naar de threepeat te hebben. Ze kregen een klein voorgerechtje in de Charlotte Bobcats (toegegeven dat de blessure van Al Jefferson hun wel heeft geholpen).

 2. Father Time + Miami Heat too much for Brooklyn (MIA 4 - BRO 2)
  Nu staan ze tegenover een Brooklyn Nets team dat over de top is met toekomstige Hall-of-Famers als Kevin Garnett (amper een schim van zichzelf meer met zijn 37 jaar) en Paul Pierce (36 jaar en ook lang niet meer The Truth van vroeger). Daarenboven hebben de Nets een onervaren coach (Jason Kidd) en een wisselvallige spelverdeler Deron Williams (vroeger spraken we nog van 'one of the best point guards in the league', maar dat werd al lang niet meer uitgesproken). De enige rendabele speler voor de Nets in deze playoffs is Joe Johnson die vaak kritiek kreeg voor zijn miljoenencontract. Johnson haalde al verschillende keren 20 punten of meer en is heel efficiënt. Met een schitterende Johnson alleen kunnen deze Nets niet winnen van de Heat ondanks het feit dat ze in de gewone competitie alle onderlinge duels wonnen. We all know, playoffs are a different beast.

 3. Young fellas outmatched by Goodfellas (MIA 4 - IND 2)
  De Pacers zullen de Wizards wellicht verslaan en komen dan toch (onverwacht) in de conference finals tegenover de Heat. Paul George, die in het begin van het seizoen vernoemd werd onder de MVP's verdween na All-Star break en nam de geest van Roy Hibbert met zich mee. Hoewel George niet goed speelde, kon hij wel nog een korf maken en was zijn defense nog intact. Hibbert, die ook een All-Star was, kon amper een NBA-speler meer genoemd worden in het begin van deze playoffs. Ondanks het feit dat de Hawks geen gemakkelijke match-ups meebracht voor de reus, leek Hibbert zelfs niet meer in staat de eenvoudige dingen te doen (zoals een bal vasthouden...). Hij kwam er nu al een aantal keer door tegen de Wizards en ook George brak uit zijn negatieve bubbel. Deze ontregelde Pacers knokten zich tot in de Conf. Finals maar moeten het nu opnemen tegen een monster. Als er iets is dat we moeten geleerd hebben uit het 2013-2014 seizoen dan is het wel dat ALLES mogelijk is, maar volgens mij zijn LBJ, D-Wade en 'diejen derde' te sterk voor deze jonge Pacers. De Heat zijn in assasination modus en beginnen zich te wapenen voor de re-match van vorig jaar.

 4. Spurs last rodeo up in flames. (MIA 4 - SAS 3)
  Deze rematch lijkt mij het meest voor de hand liggende. De Spurs moeten dan wel voorbij ofwel de Thunder of de Clippers. Twee teams die minstens tweek keer zo atletisch zijn als de ouwe rakkers, maar ook twee keer zo snel. Den reken ik vooral op een tactisch sterke Popovich om de Spurs erdoor de helpen. Bovendien heeft Tony Parker zijn jonge beentjes gevonden en is hij tornado's aan het veroorzaken met zijn spinmoves. De Thunder hangen te vaak af van hun twee aanvallende wapens (Westbrook en Durant). De Clippers moeten het doen met een geblesseerde Chris Paul die nog maar eens bevestigt dat hij de numero uno is op zijn positie.

  Als de Spurs erdoor geraken komen ze opnieuw tegenover de Heat en hier zal het vooral gaan om het feit dat de Heat jonger en frisser zullen zijn. Als LeBron een paar uitbarstingen heeft kunnen de Spurs hier weinig aan doen. Dan is het vooral aan de Heat om Tony te beperken en Manu niet op dreef te laten komen want Tim Duncan is lang niet meer de go-to-guy voor de Spurs. De slimme center/power forward is heel slim in zijn shot keuze en kwam in deze playoffs niet vaak aan meer dan 12 shots. De Heat zullen wellicht hun threepeat beet hebben of zou dat toch moeten gezien hun 'gemakkelijke' parcours.
Hoe dan ook waren deze playoffs al fantastisch, onvoorspelbaar, dramatisch en beweest de NBA nog maar eens dat ze één van de beste liga's zijn van alles sporten.