3x3 Basketball

Bloggers Insight: NBA 2013-2014 Q&A

Wat doet een NBA-freak zoals jou wanneer er geen NBA-wedstrijden te volgen zijn?
Nickels 4 Dimes: Ik heb de gewoonte om de beste wedstrijden van de Play-Offs op mijn digicorder te laten staan. Wanneer ik dan afkickverschijnselen begin te krijgen, neem ik een kijkje van mijn eigen aanbod en verdoof ik de mate dat het mogelijk is de pijn. Een wedstrijd tweemaal bekijken geeft je immers een heel ander beeld.Verder probeer ik alle mogelijke documentaires van basketbal te bekijken via Youtube op mijn Playstation. "The Doctor", "Dream-Team", "Kentucky NCAA", "Broke", "Benji", "Without Bias", "More Than a Game" en op het vliegtuig naar de Westkust van de USA natuurlijk "Space Jam".

Vincent Van Genechten: Een echte NBA-fan doet drie dingen in het offseason: basketbal gamen (steeds wachten op NBA2K!), hoogtepunten van vorige jaren kijken op Youtube en haastig alle NBA-nieuwtjes volgen. Summer sucks!

HVP's Junkyard: 
Een beetje tijd weg van basketbal kan nooit geen kwaad. Het NBA seizoen is altijd net lang genoeg. Het begint en je hebt er honger naar en eens de play-offs voorbij zijn ben je meestal ook voldaan (op uitzondering van de lock-out seizoenen - those just suck). Tijdens het seizoen kijk ik, speel ik en coach ik basketbal. Sometimes enough is enough. Buiten het seizoen maak ik graag tijd voor andere zaken. Tekenen, fitness en vooral andere sporten dan basketbal komen dan naar voor. Ook eens wat tijd maken om eens goed de couch potatoe uit te hangen en mijn TV-series in te halen. Mad Men is my fave. :-)


Big Is On. Waar kijk jij het meest naar uit in het nieuwe seizoen?
Nickels 4 Dimes: Iedereen is weer gezond en alle topploegen hebben geen excuses meer. Ik denk dat de competitie dit seizoen bikkelhard gaat worden. We hebben een mooie verzameling aan contenders, middenmoot en potentiële cinderella's. Een mooie mix voor een opkomend, spannend seizoen.Ook is er ruimte voor de ietwat minder sterke ploegen om toch nog in de Play-Offs te geraken. Ik kijk naar de Kentucky mannen, John Wall & DeMarcus Cousins en voorspel dat zij eindelijk een stap in de juiste richting gaan zetten.

Vincent Van Genechten: Het meest interessante lijkt mij de verdere ontwikkeling van de Indiana Pacers als contenders in de Oosten. Paul George is een killer en niet bang van de competitie met LeBron James, die misschien weg gaat bij Miami (Decision 2.0?). Ook leuk om te volgen is de opmars van de Golden State Warriors en of de Cleveland Cavaliers de playoffs kunnen halen met de gekke Kyrie Irving. Daarnaast is er de terugkeer van klassespelers als Derrick Rose, Rajon Rondo, Danny Granger, Russell Westbrook... Everyone loves a star dus de terugkeer van deze kerels is iets om naar uit te kijken. En zoals elk jaar kijk ik uit naar het seizoen van Vince Carter!

HVP's Junkyard: 
Alles eigenlijk. Veel nieuwe gezichten, veel oude gezichten in nieuwe teams. De NBA wordt echt een liga met een enorme hoeveelheid van EXTREEM sterke spelverdelers. Ik ben benieuwd wie die grote stap neemt om op het schavotje van CP3, DRose, D-Will en Rondo te komen. Ik denk dan vooral aan jongens als Kyrie Irving en John Wall die overduidelijk talent hebben. But talent doesn't do it all!


De Lakers en Celtics lijken ver van hun glorietijd verwijderd. Wat verwacht je van hen dit seizoen?
Nickels 4 Dimes: De Boston Celtics zitten in volledige "Tankmodus" en hebben geen aspiraties dit seizoen. Rajon Rondo kan alle tijd van de wereld nemen om zijn revalidatie 100% te vervolledigen.De Lakers zullen alles uit de kast moeten halen om in de buurt te komen van de Play-Offs. Wat ze hebben binnengehaald is gerecycleerd vuilnis dat niemand echt wilt. Nick Young heeft talent, maar geen brein en Chris Kaman geeft je zijn statistieken en niets meer. Als Pau Gasol terug uit zijn schelp komt, zie ik LA nog wel boven water drijven totdat hun pronkstuk, Kobe Bryant, terugkomt. En wanneer je Kobe een uitdaging geeft, weet je het maar nooit... Maar zijn ze een contender? Zeker en vast niet...

Vincent Van Genechten: Miserie, miserie en nog eens miserie. Beide teams lijken ver verwijderd van een plaats in de playoffs. De Celtics hebben een iets grotere kans maar dit hangt samen met de terugkeer van Rajon Rondo, die dan ook weer makkelijk deel zou kunnen uitmaken van een trade. De Lakers spelen zonder Kobe Bryant, hun hart en ziel. Pau Gasol lijkt op weg naar een ander team en de rest van LAL is middelmatig tot zwak.

HVP's Junkyard: 
All good things come to an end. Eerlijk gezegd verwacht ik zeer weinig van beide teams. De Lakers hopen volgende zomer een grote naam binnen te halen en denken al aan LeBron (waar ik heel hard aan twijfel) of Melo (zou kunnen aangezien Melo's vrouw in showbizz wereld best wat werk kan hebben in L.A.). Kobe is zich volop aan het klaarstomen om te kunnen spelen voor nieuwjaar. Dat is de aard van het beestje, maar toch zou ik Kobe liever langer zien wachten om dan volgend jaar nog eens te schitteren samen met wat versterking. Hij is een 'dying breed', een echte krijger en zal zichzelf pushen tot het uiterste en dat moet je bewonderen, maar soms is de grens tussen bewonderingswaardig en 'just plain stupid' dun. Ze haalden allerlei low budget free agents binnen waarvan enkele bekende gezichten, maar geen voortrekkers. Volgens velen is dit seizoen ook Pau's laatste als een Laker. Ik kan het hem niet kwalijk nemen.
De Celtics verloren Ray Ray aan de Heat (hij was nog de slimste van ze allemaal) en zagen Paul Pierce (jammer dat hij geen eeuwige Celtic bleef - it would have been right) en Kevin Garnett (Young mind in an old body) vertrekken en volgens Danny Ainge houden ze Rajon Rondo bij. Toch zou het wel eens kunnen dat ze de volledige bladzijde omdraaien en ook Rondo naar andere oorden sturen. De Celtics hebben heel wat talentvolle jonge spelers en hebben ook een aantal waardevolle picks die ze hopen te gebruiken volgende zomer (één van de sterkste drafts in jaren). Hopelijk kan Jeff Green nu eindelijk zijn stempel drukken. Het is ook van moeten, want anders wordt hij een 'shoulda, coulda woulda' geval.


De Brooklyn Nets hebben 5 All-Stars in hun rangen, hoe ver raken zij in hun route naar de titel?
Nickels 4 Dimes: 6 All-Stars zelfs ! Daarmee is het onderwerp direct aangehaald. Andrei Kirilenko als 6th Man is een grote luxe. Normaal heb je op je bank bepaalde spelers zitten die één of twee functies vervullen in de ploeg, AK47 is een Zwitsers zakmes dat scoort, rebound, verdedigt en verdeelt. Ik zie de Brooklyn Nets héél ver gaan, tenslotte zijn de sublieme carrières van Garnett en Pierce bijna gedaan en dat weten zij ook.

Vincent Van Genechten: 
Geef een schatrijke man een team en wat krijg je: all out voor een titel zonder nadenken over de toekomst. De Nets zijn een team om mee rekening te houden. Paul Pierce, Kevin Garnett en Andrei Kirilenko zijn topaanwinsten voor een team dat al Deron Williams, Joe Johnson en Brook Lopez had. Het wordt echter afwachten of coach Jason Kidd zijn job aankan en of de Nets wel voldoende team chemistry kunnen ontwikkelen. Op papier lijken ze alvast op weg naar minstens de 2de ronde in de playoffs.

HVP's Junkyard: 
De Nets deden een goede zaak om een paar kleppers binnen te halen. Toch denk ik niet dat ze de titel zullen binnen halen. We hebben het hier over Paul Pierce, Kevin Garnett, Joe Johnson, Deron Williams en Brook Lopez. De bank is ook niet van de minste met jongens als Andrei Kirilenko, Jason Terry en Andray Blatche. Toch lijkt Kevin Garnett echt wel fin de carrière, hoewel je hem nog steeds moeilijk zonder tik zult passeren. Pierce lijkt ook wat aangedaan dat hij niet de moeite waard was om eeuwig Celtic te blijven. Beide ex-Celtics zullen voldoende rust moeten krijgen. Joe Johnson heeft al goede momenten gehad maar ook heel wat dipjes. Dipjes die All-Stars niet teveel mogen hebben. Lopez lijkt op weg naar een sterke carrière als center en Deron Williams zou mogelijks één van de moeilijkste gasten zijn in omgang ooit...so they say.Wat bij deze gasten een essentiële term is, is gezondheid. Hoe gezond komen ze tevoorschijn aan de start van de playoffs? Dat zal bepalen hoe moeilijk ze het de Bulls, Knicks, Heat, Pacers zullen maken.Van welk team mogen ze jou een season ticket cadeau doen? Waarom?
Nickels 4 Dimes: Cavaliers, enkel op voorwaarde dat Kyrie Irving 82 wedstrijden speelt en dat Andrew Bynum nog steeds dezelfde kapper heeft.
Anders doe je me maar de Minnesota Timberwolves, ook op voorwaarde dat Rubio & Love 82 wedstrijden samen kunnen spelen.
In geval dat je niets kan beloven? LA Clippers, Lob City is een betere show dan de Harlem Globetrotters.
Of wil je geschiedenis zien? Miami Heat, Lebron James die elegant en moeiteloos statsheet stuffer en intangibles-guy combineert.

Vincent Van Genechten: 
Cleveland Cavaliers: 1) Kyrie Irving is ziekelijk attractief, 2) LeBron James hype tot zomer 2014! Alternatief: GSW. Stephen Curry is sick, wicked and nasty! Keuze drie: Indiana Pacers. Paul George en zijn gasten zijn echt fun en wie wil er nu niet in hetzelfde gebouw zijn als Larry 'The Legend' Bird?

HVP's Junkyard: 
Ik denk dat ik ofwel van de Clippers of van de Knicks een season ticket holder wil zijn. Het zijn de twee big cities en het zijn bovendien twee teams die heel entertaining zijn. Melo, J.R., Chandler vs CP3, DeAndre en Blake. Moeilijke keuze. Alle grote teams komen naar deze steden met het idee 'we gaan ze eens in eigen huis pakken', maar dat blijkt nooit zo evident. Zeker niet in Madison Square Garden waar Spike Lee in je oor staat te roepen (zie 30 for 30 docu 'Winning Time'). Als we dan de externe zaken erbij pakken zeg ik L.A. want ik hou wel van wat zon, maar geef mij toch maar NYC want wie wil er in de winter eens geen sneeuw hebben?


Dit seizoen verwachten we heel wat geblesseerde spelers terug op het parket: D-Rose, Kobe, Rondo, Andrew Bynum, Russel Westbrook… Wie van hen heeft de meeste impact op hun team denk je?
Nickels 4 Dimes: Elk van hen, buiten Bynum & Westbrook, zijn de beste spelers in hun ploeg, dus meeste impact is nogal een moeilijk te beantwoorden vraag. Als je alles in detail gaat bekijken, denk ik dat de Bulls mét Rose een potentiële titelkandidaat is en zonder Rose niet. Maar hetzelfde geldt ook voor OKC. Het is ook niet verassend dat Westbrook en Rose quasi exact dezelfde statistieken hebben.Bij de overige spelers maakt het niet zo'n groot verschil aan hun titelkansen. We weten allemaal wel dat de Lakers een betere kans hebben om de Play-Offs te halen mét Kobe. De Cavs hebben een grote "Cinderella-team" kans met een actieve en passionele Bynum erbij en de Celtics zijn... slécht, met of zonder Rondo.

Vincent Van Genechten: 
Zonder twijfel: Kobe Bryant. Kobe is alles wat de Lakers zijn, doen en willen. Derrick Rose is een dichte tweede gezien zijn kracht als katalysator voor de Bulls maar hij is niet belangrijker dan Kobe.

HVP's Junkyard: 
Van die vijf spelers lijken Rose en Westbrook het belangrijkst voor hun teams aangezien ze beiden voor teams spelen die duidelijk kanshebbers zijn voor de titels. Toen Westbrook uitviel vorige playoffs was het enkel Durant die nog weerwerk kon bieden voor de Thunder. De Bulls haalden de tweede ronde nog dankzij een zeer sterke coach en een ontketende Nate Robinson, maar vooral door sterke coaching. Met Rose erbij hadden de Heat het een stuk lastiger gehad. Kobe is ALTIJD een sleutelstuk van zijn team, maar met de Lakers van vorig seizoen en zeker dit seizoen kan Kobe zich enkel gefrustreerd voelen. Veel one man's game zodra hij terug komt. Kobe op één been lijkt nog bij de betere van deze Lakers. Rondo is ook een belangrijk stuk van zijn team, maar aangezien ze de 'rebuilding alley' zijn ingeslaan lijkt het mij hier ook best dat Rondo goed rust en 100% terug komt (slimme zet van Rose trouwens). Bynum lijkt wel een speler 'that could have been' want zodra een grote jongen sukkelt, lijkt dat voor altijd te zijn. Bynum doet er ook bijzonder weinig aan om zich in vorm te trainen. De 'work ethic' ontbreekt. Als hij gezond is, kan hij dominant zijn... maar wanneer is hij ooit gezond?


Lukken de Miami Heat een threepeat? Wie zijn hun voornaamste contenders?
Nickels 4 Dimes: Ja. Waarom? Bosh, James & Wade zitten alledrie in hun contractjaar en als je iets weet over de NBA, dan weet je dat de prestaties in contractjaren altijd stijgen. Daarbuiten lijkt het of Miami eindelijk een gezonde Big 3 heeft. In geval je het nog niet door had. De Heat heeft nog nooit drie gezonde supersterren kunnen opstellen in de Play-Offs.Verder is het exact dezelfde ploeg met drie wildcards, Beasley+Mason+Oden, als één van die drie wildcards slagen, dan lijkt het mij een onmogelijke klus om deze ploeg te verslagen.De San Antonio Spurs, Memphis Grizzlies en de Indiana Pacers lijken mij de enige ploegen die de Heat kunnen verslagen. Het valt misschien op dat ze alledrie defensief geweldig sterk zijn in de paint. Ze hebben alledrie een pillaar als defensive anchor en ze verslaan andere ploegen als collectief, hecht geheel. Ze zijn tevens de beste ploegen in de NBA in het beperken van balverliezen en minimaliseren daarmee de Heat hun gevaarlijkste wapen: de Fastbreak.

Vincent Van Genechten: Nee, en indien ja zal het opnieuw zeer nipt zijn. Deze keer zal ook vooral de run door het Oosten een zware taak worden. Voornaamste belagers zijn (in order): Indiana Pacers, Chicago Bulls, Brooklyn Nets. De NY Knicks gaan dit jaar teleurstellen door een waarschijnlijke hype rond Carmelo Anthony. In de Finals wordt het ofwel opnieuw de San Antonio Spurs, ofwel de fitte OKC Thunder ofwel de verrassende Houston Rockets.

HVP's Junkyard: 
Ze hielden het team van vorig jaar en haalden mogelijks nog sterkere benchplayers binnen. Deze Heat maken zeker een kans op de threepeat. De Big Three is back. Wade's knie lijkt aan de beterhand. Bosh stond er tot dusver in de preseason en LeBron... is LeBron.Ze haalden Beasly en Oden binnen. Een paar supersterren van enkele jaren terug. Beide op de sukkel geraakt (Oden met knieproblemen en Beasley met allerlei problemen buiten het basketterrein), maar kunnen heel belangrijk en nuttig zijn als ze goed begeleidt worden. Pat Riley zal een oogje in het zeil houden, maar als deze jongens fit blijven kunnen ze belangrijke minuten spelen.


Wie zit in jouw NBA All-Star starting five? 
Nickels 4 Dimes: Op basis van de Play-Off prestaties van vorig jaar: Lebron James, Kevin Durant, Carmelo Anthony, Tony Parker en Chris Paul

Vincent Van Genechten: 
PG Kyrie Irving (Stephen Curry) (Damian Lillard)
SG James Harden (Paul George) (Russell Westbrook)
SF LeBron James (Kevin Durant) (Josh Smith)
PF Tim Duncan (Carmelo Anthony) (Anthony Davis)
C Marc Gasol (Dwight Howard) (DeMarcus Cousins)

HVP's Junkyard:
Een gezonde Rajon Rondo (wellicht niet voor dit seizoen), dus op PG Chris Paul - bijft de sterkste pure spelverdeler van het moment. Een gezonde Kobe Bryant (ook niet voor dit seizoen), dus op SG. Steph Curry (als die tenminste gezond kan blijven). Op SF Carmelo Anthony - omdat hij meer clutch is dan gelijk wie (andere kandidaten zijn LeBron James, Paul George en KD). Op PF Kevin Love (of LaMArcus Aldridge) en op C Brook Lopez (of Roy Hibbert - I like tall good passing, defensive bigs). Wat is een Q&A zonder enkele straffe voorspellingen? Here we go:
Wie wint Rookie of the Year?
Nickels 4 Dimes: Een zeer moeilijke voorspelling en ook oneerlijk tegenover wie in welke situatie terechtkomt. Ik had eerst de neiging om Ben McLemore te zeggen, maar als je al met DeMarcus Cousins en Isaiah Thomas speelt, zal er niet veel opportuniteit zijn om punten te maken. Om die reden neem ik Victor Oladipo. Een zeer atletische undersized guard dat niet bestraft zal worden als hij enkele foutjes maakt.

Vincent Van Genechten: 
Ben McLemore

HVP's Junkyard: 
Slechte draftclass maar ik twijfel tussen Oladipo en Bennett


Scoring Title goes to?
Nickels 4 Dimes: Ik schrijf dit op de dag dat Kevin Durant 36 punten maakte in 23 minuten in PRE-SEASON ! Durant is de beste scoorder dat IK ooit heb gezien. Hij is de grootste van zijn ploeg en tevens één van de meest balvaardige. Ik voorspel ook een handvol assists voor Durant in de periode dat Westbrook nog afwezig zal zijn.

Vincent Van Genechten: Kevin Durant

HVP's Junkyard: 
Kevin Durant, making a statement again. (Runner-up Melo)


Defensive Player of the Year?
Nickels 4 Dimes: Door de jaren heen is deze award zijn geloofwaardigheid verloren. Ultiem bewijs: Marcus Camby.
Roy Hibbert moet in de discussie gegooid worden. Zijn présence en man defense zorgen ervoor dat de Pacers een serieuze titelkandidaat zijn. Maar aan een gemotiveerde en gezonde Dwight Howard zal weinig te doen zijn!d.

Vincent Van Genechten: Dwight Howard

HVP's Junkyard: Kans is groot dat Dwight 'complained all year' Howard deze opnieuw opeist.


Most Improved Team?
Nickels 4 Dimes: Kyrie Irving, Dion Waiters, Anthony Bennett, Tyler Zeller & Andrew Bynum. Volgens mij is dit een waanzinnig getalenteerd team met héél weinig ervaring. Hun bouwstenen Bynum & Irving hebben echter al genoeg bewezen dat ze serieus moeten worden genomen.Waiters, Zeller & Tristan Thompson hebben in hun eerste jaar bewezen dat ze door het jaar heen kunnen groeien van hun fouten.Vergeet ook niet Varejoa die terugkomt na een seizoen vol miserie, Jarrett Jack als luxe back-up van Kyrie Irving, CJ Miles als scoring punch off the bench en Earl Clark als energy guy. Hoe meer ik er over nadenk, hoe enthousiaster ik word.

Vincent Van Genechten: Cleveland Cavaliers of Detroit Pistons

HVP's Junkyard: 
Als de Cavs iets uit Bynum halen worden het de Cavs. Anders de Wizards.

MVP of the regular season?
Nickels 4 Dimes: LeBron James. No contest.

Vincent Van Genechten: LeBron James

HVP's Junkyard: LeBron is the only MVP of this time, maar misschien doet DRose opnieuw een gooi?


Finals prediction: … vs … ?
Nickels 4 Dimes: Nu écht wel de laatste keer!? San Antonio Spurs vs. Miami Heat ... en wie zou dat erg vinden na het vertoon van vorig jaar?

Vincent Van Genechten: Indiana Pacers vs. San Antonio Spurs

HVP's Junkyard: Clippers vs Heat