3x3 Basketball

3X3 World Championship

De 3X3 World Championships - het WK 3X3 zeg maar - worden voor de derde keer georganiseerd en gaan door van 26-29 september in Jakarta (Indonesië). Rimini in 2011 en Athene in 2012 gingen Jakarta vooraf en met toenemende belangstelling wordt er naar dit tornooi toegeleefd. Elk jaar gaat een WK 3X3 voor U18 door, om de 2 jaar is er ook een WK voor +18 jarigen. Dit jaar is België voor het eerst vertegenwoordigd met een selectie U18 Women


Anneleen De Baets, Aline Verelst, Kyara Linskens en An-Katrien Nauwelaers zullen de Belgische kleuren verdedigen op het belangrijkste 3X3-tornooi in de wereld. Zij vertrekken op maandag 23 september onder leiding van coach Arvid Diels naar Jakarta. 
De 24 meisjesploegen die deelnemen zijn ingedeeld in 4 poules van 6 ploegen op basis van hun ranking*. In de poulefase neemt België het op tegen Thailand, Nederland, Tunesië, Engeland en Italië. De beste 4 ploegen van elke poule gaan door naar de 2e ronde (Last 16). Vanaf de 2e ronde telt het 'win or go home'-principe. 

Naast de wedstrijden zijn er nog een aantal individuele competities waaraan de Belgische speelsters kunnen deelnemen: shoot-out competition, free throw pursuit en skills competition. Voor de jongens is er ook nog een dunkcontest. 

Vorige week werd reeds geoefend voor het WK en werden enkele oefenwedstrijden tegen Nederland gespeeld. "Een fysiek zware dag, maar we zijn er beter uitgekomen," aldus coach Diels. Dat 3X3 op wereldniveau helemaal geen streetball meer is, is ondertussen ook duidelijk. Met de shotklok van 12 seconden en enkele ingrijpende spelregels, staat 3X3 garant voor veel actie, spektakel en energie. Het Belgisch team hoopt alleszins de Last 16 te halen, al is de tegenstand moeilijk in te schatten.Het speelschema van België ziet er als volgt uit:
  • 27 Sep.  vs. Thailand - uitslag: Thailand 9 - 10 Belgium 
  • 27 Sep.  vs. Netherlands - uitslag: Belgium 14 - 6 The Netherlands
  • 27 Sep.  vs. Tunisia - uitslag: Tunisia 9 - 19 Belgium
  • 28 Sep.  vs. United Kingdom - uitslag: Belgium 11 - 9 UK na OT
  • 28 Sep.  vs. Italy - uitslag: Belgium 6 - 10 Italy

De wedstrijden van Last 16 worden op 28 september gespeeld omstreeks 21u lokale tijd. De kwartfinales, halve finales en finale zijn voor zondag 29 september. 

De indeling van de poules:
Poule A: Brasil, Andorra, Indonesia, Ukraïne, Canada, Bulgaria 
Poule B: USA, Spain, Lithuania, China, Puerto Rico, Guam
Poule C: Italia, Belgium, Netherlands, England, Thaïland, Tunisia
Poule D: Chinese Taipei, Romania, France, Czech Republic, New Zealand, Estonia

Op de officiële webpagina vind je nog tal van foto's, video's en artikels over het tornooi en de deelnemende landen: www.indonesia2013.fiba.com  

Tijdens het tornooi is er een Live Stream op YouTube:
Op 27 september: kijk nu
Op 28 september: kijk nu
Op 29 september: kijk nu

Ben je benieuwd wat de officiële spelregels van 3X3 zijn? Neem dan zeker eens een kijkje hier.


*Ranking: de ranking wordt bepaalt op basis van de 1000 hoogst gerangschikte spelers ter wereld in de leeftijdscategorie. Per land wordt gekeken hoeveel spelers met de nationaliteit van het land in de top 1000 staan. De ranking points van die spelers wordt dan samengeteld en die som geeft dan de rankingwaarde van het land. Met 34 speelsters in de top 1000 bij Women U18 was België op 27 augustus #6 in de wereld.
De individuele ranking vind je op www.3X3planet.com!