3x3 Basketball

7 questions about the NBA Finals answered

We're all set and ready for the NBA Finals. Our bloggers are even more hyped than you are, so we asked them to answer 7 questions about the Play-Offs and Finals.


1. Wie/wat is voor jou de grootste verrassing van de Play-Offs?

Vincent Van Genechten: De grootste positieve verrassing is voor mij de ontluiking van Paul George en Stephen Curry. Beide heren hebben getoond dat ze vanaf heden beschouwd dienen te worden als supersterren en spelers die beter worden als het moment groter wordt. Op termijn kunnen hun respectievelijke teams een NBA Finals halen. Yep, zo goed zijn deze mannen.

HVP's Junkyard: De Indiana Pacers hebben mij aangenaam verrast. Naar het einde van de gewone competitie leken ze niet zo goed als iedereen had gehoopt. Dit hebben ze helemaal omgekeerd in de playoffs. Paul George liet nog maar eens zien hoe veel potentieel hij eigenlijk wel heeft. Roy Hibbert toonde ook dat de echte center nog niet uitgestorven is zoals Shaq beweerde. Hij was met momenten dominant in de “fingerlickin’ good” series tegen de Heat. In de bepalende wedstrijd bleek George nog niet volwassen genoeg om zijn wil door te duwen. Toch lijken deze Pacers de goede weg op te gaan. Ze maakten het leuk om naar een defensieve ploeg te kijken. Who doesn’t love some pushing and shoving in a ball game? After all, this isn’t soccer…

Nickels 4 Dimes: De gemakkelijke keuze is misschien Golden State, maar de Bulls sans Derrick Rose waren voor mij het Cinderella team zolang het duurde. Een ploeg met zoveel blessureleed en ziekte, dat puur op intensiteit en passie Miami laat bibberen, krijgt van mij de titel Verassing van de Play-Offs. Ik kan alvast niet wachten tot volgend jaar in de Play-Offs.

2. Wie/wat is voor jou de grootste teleurstelling van de Play-Offs?

Vincent Van Genechten: Brandon Jennings. Deze kerel kan een fantastische point guard zijn als hij zijn hoofd erbij houdt. Tegen de Heat tekende hij voor dertien punten, vier assists en meer dan twee steals met een schotpercentage van 29,8 waarvan 21,4 vanaf de driepuntlijn. Talk about having a bad series, damn... De Knicks en de Clippers zullen voor velen teleurstellingen zijn maar niet echt voor mij. Gezien de opbouw van hun team waren ze nooit voorbestemd om ver te komen in de playoffs.

HVP's Junkyard: De Knicks waren bijzonder teleurstellend van begin tot het einde. Ze waren op het einde van het seizoen red hot en dit leek dan helemaal uitgeblust zodra het eigenlijk telde. Melo liep in de eerste ronde een blessure op en dit hielp hen zeker niet. J.R. Smith zette een elleboog, mistte een wedstrijd, en speelde geen deftige wedstrijd meer nadien. Verder zagen we dat deze Knicks echt nog teveel rekenden op een isolation voor Melo. Als die dan amper 30% shot hebben ze een probleem.
De Clippers had ik ook hoger geschat, maar blijkbaar rommelde er heel wat in Los Angeles. Neen, niet alleen bij de Lakers dus. Paul en Griffin zouden geen ‘bff’s’ meer zijn en Memphis speelde gewoon te goed. Paul schitterde een paar keer, maar ging even goed een paar keer de dieperik in. Griffin had een blessure, maar werd toch wat hoog geschat. It ain’t all about dunkin’.

Nickels 4 Dimes: Carmelo Anthony. Na een prachtig seizoen, waar hij schitterend samenspeelde met zijn ploeggenoten en zijn verdedigend niveau naar een hoger niveau tilde, keert ‘Melo plots terug naar zijn oude gewoonten. Hoe ‘Melo speelde in de Play-Offs is vergelijkbaar met Lebron in Game 6. Je kan niet verwachten dat je een serie kan winnen met 48 minuten isolation. Je wint als een team en je verliest als een team.

3. Hoe komt het dat de Spurs/Heat in de finale staan?

Vincent Van Genechten: 
Wat de Spurs en de Heat onderscheiden van andere teams is vooral ervaring. Beide teams beschikken over topspelers die weten wat ze moeten doen in de playoffs. De Spurs voegen daar een ultieme stijl van team basketball aan toe terwijl de Heat beschikken over de beste speler in de NBA.

HVP's Junkyard: De Heat waren voorbestemd om zichzelf op te volgen. Ze haalden in de off-season de beste shotter ooit binnen. Ze konden daarnaast nog een andere shooting veteran binnenhalen (Allen en Lewis for the dummies out there). De ene deed het goed en de andere een pak minder. Daarnaast, haalden ze de Birdman binnen wat een briljant idee was. Hij zorgt voor die extra energie die ze soms nodig hebben. Geen twijfel dat de meeste mensen verwachtten dat de Heat hier zouden staan. LeBron wordt alsmaar beter en er was te weinig tegenstand in het Oosten om hen hiervan te beletten.
De Spurs zijn altijd goed. Sinds Duncan in San Antonio is zijn zij altijd al goed geweest. Ze doen altijd mee in de playoffs en buiten een paar teleurstellende en vroege exits stonden ze er telkens weer. Ze staan gekend als een ‘regular season team’, maar niets is minder waar. Vorig seizoen werden ze door Memphis uit de playoffs gekegeld, maar diezelfde Grizzlies waren ook dit jaar present. Het was dus niet tegen janneke en mieke. Ze rekenen nu vooral op Tony Parker om het schip te sturen. Duncan speelde dit jaar beter dan de voorbije twee seizoenen en is met zijn 37 jaar nog steeds een spilfiguur in hun systeem. Daarnaast hebben ze met Manu en Kwahi Leonard nog een paar sterke pionnen. Het is een ge-oliede machine die schitterend gecoacht wordt. Pop is one of the best. Hij zou elk jaar in de lijst van Coach of the Year mogen staan. Spurs staan verdiend in de Finals en toonden vanaf game 3 tegen de Warriors dat ze in vorm zijn.

Nickels 4 Dimes: San Antonio is gewoon de best en mooist baskettende ploeg van het moment. Hun uitvoering is bijna heel de wedstrijd perfect en Tony Parker blijft mij telkens verbazen hoe goed hij is. Geef je ogen maar de kost tijdens de Finals, want Tony Parker is geruisloos de succesvolste Point Guard van onze generatie. Miami staat in de Finals omdat de helft van het Oosten in hun zetel Playstation zat te spelen met één of ander ledemaat in de gips. Misschien ook omdat Miami met kop en schouders de beste ploeg is in het Oosten is. (Ook al hebben ze het nog maar één wedstrijd getoond)

4. Wat/wie is de bepalende factor bij elke ploeg?

Vincent Van Genechten: Voor de Heat is de bepalende factor makkelijk te vinden: LeBron James. De MVP bepaalt altijd en overal hoe de Heat zullen presteren. Bij de Spurs is de meest belangrijke factor moeilijker te bepalen maar uiteindelijk komt die eer nog steeds terecht bij Tim Duncan. The Big Fundamental is defensief een topper, offensief nog steeds efficiënt en vooral mentaal de beste leider die er bestaat.

HVP's Junkyard: Heat: LeBron James needs his team: LeBron kan dit niet alleen. Hij is dan wel superhuman, maar tegen deze Spurs kan hij het niet alleen. Hij kon het niet in 2007 en zal het ook nu niet kunnen. D-Wade en C-Bosch zijn gewaarschuwd. Beide jongens van de supporting cast zijn wat geblesseerd maar zullen het toch even moeten volhouden wil King James zijn kroon ophouden.
Spurs: Tony Parker is de motor van deze ploeg. Weinig jongens van de Heat kunnen hem volgen en dus is hij een serieus wapen. Eens ze hem stoppen hebben ze nog een paar jongens die dit kunnen overnemen. Tony werd vaak ‘underrated’ en blijkt dit nu te willen rechtzetten. Hij staan heel sterk te spelen en wil duidelijk nog een titel.

Nickels 4 Dimes: Het duel tussen Manu Ginobili en Dwyane Wade wordt bepalend voor de titel. Ze zijn namelijk zeer vergelijkbaar deze Play-Offs. Manu heeft al enkele serieuze stinkers gespeeld, net zoals Wade, die het iets harder te verduren krijgt in de media. Bewijs voor deze uitspraak moet ik niet geven. Het is voldoende dat je Miami’s Game 7 herbekijkt om in te zien hoeveel een actieve Wade betekent.

5. Moet ‘The Big Three’ opgebroken worden indien de Heat de finale niet winnen?

Vincent Van Genechten: De Heat moeten gewoon blijven doen waarmee ze bezig zijn. Drie Finals op rij, kan het beter?

HVP's Junkyard: Of het nu moet of niet lijkt dit mij een beslissend moment. Als ze niet winnen dan is dat twee jaar van de drie dat ze het doel niet bereikt hebben. Dan lijkt er iets niet te kloppen. Met het roster dat ze nu hebben is het haast onmogelijk niet te winnen. Iedereen weet echter dat het niet alleen om big names gaat. De chemie moet er zijn en die lijkt stilaan te verwateren. Er werden al wat woorden gewisseld tussen Wade en James en Bosch lijkt soms niet helemaal geïnteresseerd. De drie boys zijn binnen een jaar einde contract en zullen dan toch een paar beslissingen moeten nemen. Bovendien worden ze er niet jonger op. Wade zal voorbij zijn prime zijn en James zit nu volop in zijn prime. The time is now.

Nickels 4 Dimes: Stel, je wordt wakker en je bent een General Manager. Je stelt een ploeg samen met drie indrukkende, bevriende spelers en drie jaar later kan je tegen je collega’s zeggen dat je al drie keer naar de Finals bent gegaan. Zou jij je ploeg opbreken? Miami hun Big Three is 100% m.b.t. Finals appearances, ik zou de drie dikke vrienden bijeenhouden.

6. Is dit de laatste kans voor The Big Three van San Antonio?

Vincent Van Genechten: 
Duncan wordt er volgend seizoen 37, Manu 36 en Parker 31. De tijd begint dus te dringen. Maar eigenlijk wordt dat al jaren gezegd over de Spurs. Gezien hun kwaliteiten en de inbreng van jonge talenten (Leonard, Green, Neal...) kunnen ze nog wel één keer vol gaan na dit seizoen.

HVP's Junkyard: Ik vrees het wel. Duncan zou wel eens een stapje achteruit kunnen gaan. Hij zou eventueel een back-up kunnen worden om zo jonge gasten op te leiden. Ik zie hem eerder de Kurt Thomas/Juwan Howard tour opgaan dan dit seizoen al te stoppen, maar ik zou het mis kunnen hebben.

Nickels 4 Dimes: Neen, ik geloof dat ze volgend jaar nog een kans maken tegen een gezond Oklahoma City-team. Dat wordt hun finaal jaar.

7. Wie wint de series en dus de Finals?

Vincent Van Genechten: 
San Antonio Spurs: 4-1.

HVP's Junkyard: Hoe graag ik Duncan het nog eens gun denk ik dat LeBron zijn emperium wil uitbreiden. Hij wil bij die elite groep horen en zal dood moeten vallen vooraleer dit hem niet zal lukken. But again, I could be wrong. Let’s hope I’m wrong.

Nickels 4 Dimes: Miami in 6. Game 7 vs. Indiana was hun eerste match op niveau en het momentum dat ze nu hebben, gaan ze niet laten gaan. Tony Parker zal minder en minder een factor zijn omdat de Heat hun pick'n roll defense de beste is die ik ooit heb gezien.