3x3 Basketball

From the streets to the olympics

3X3 Basketball brengt jou - bijna letterlijk - van de straat tot op de Olympische Spelen.

Sinds FIBA in 2010 haar project rond 3X3 basketball startte, is de discipline met grote stappen vooruit gesprongen. Van de duizenden tornooien wereldwijd, maakte FIBA één geheel waarbij een uitgebreid competitienetwerk alle tornooien én spelers met elkaar verbindt.

Door mee te spelen in 'endorsed events', krijg je als speler Ranking Points. Hoe beter je presteert, hoe meer ranking points uiteraard. Uiteindelijk draait het allemaal om dit: wie is #1?
Misschien kan jij wel #1 worden in België, Vlaanderen, jouw stad?

Door goed en veel te spelen, krijg je toegang tot steeds grotere tornooien: ben je bij de top 4 in één van de voorronden van JIM Mobile 3X3, dan mag je deelnemen aan de finale. Win je de finale, dan mag je deelnemen aan de 3X3 World Tour van FIBA. Win je dat tornooi? Dan krijg je naast een hoop cash, ook nog een deelnameticket aan de 3X3 World Tour Finals. De winnaar daar... is #1 in de wereld!

Een Quick Guide doorheen het competitiesysteem:

Tournament Level
Alle tornooien, groot of klein, krijgen van FIBA een 'tournament level'. Ze worden ingedeeld in een bepaald niveau op basis van grootte en belangrijkheid in het hele netwerk. Zo zijn de JIM Mobile 3X3-tornooien in België het hoogste niveau in België aangezien ze de nationale tour vormen, samen met nog 2 andere tornooien (in Kortrijk en Herentals).

Belangrijk om te weten is dat je als tornooi pas een tournament level krijgt als je een 'FIBA endorsed event' wordt. Je moet m.a.w. laten weten aan FIBA dat je een tornooi organiseert én dat je hun richtlijnen (en spelregels) volgt. Als je dat doet, wordt je tornooi een endorsed event.


Ranking Points
Wanneer je deelneemt aan een endorsed event, krijg je Ranking Points. Je kan dit vergelijken met de WTA-ranking in het tennis. Hoe beter je resultaten, hoe meer ranking points. En uiteraard hoe belangrijker het tornooi (zie Tournament Level), hoe meer punten er te verdienen zijn.

De top 5 in België ziet er op dit moment als volgt uit: 


3X3Planet.com
De centrale spil in dit hele verhaal is 3X3 Planet. 3X3 Planet omvat een website en software die de tornooien en spelers aan elkaar linkt. 

Dit gaat als volgt te werk: als je deelneemt aan een endorsed event, komt jouw naam in de database van 3X3 Planet terecht. Als je al een profiel hebt op 3X3planet.com, wordt de link gelegd tussen de software en jouw profiel. 

Het wedstrijdschema op het tornooi wordt dan bepaald door de software en alle resultaten worden hierin ingevoerd. Na het tornooi worden al deze resultaten geüpload en krijg jij op basis van de resultaten tijdens het tornooi de Ranking Points die je verdient hebt. Hoe meer je speelt en hoe beter je resultaten, hoe meer Ranking Points je dus krijgt en hoe dichter je bij de #1 komt. Nationale Teams 3X3
Naast het hele competitiesysteem waarin iedereen kan deelnemen, bestaat er ook nog een competitie voor nationale ploegen met EK, WK, Youth Olympic Games, Europese Spelen en hopelijk binnenkort ook Olympische Spelen.

Al deze competities worden in 2 grote leeftijdscategorieën gespeeld: U18 en 18+, en dat zowel voor jongens/heren als meisjes/dames. 

En dit is het mooie aan 3X3 Basketball: of je als land mag deelnemen aan een EK, WK, of andere internationale tornooien, hangt volledig af van... alle 3X3-spelers die de nationaliteit van jouw land dragen. 

In België is JIM Mobile 3X3 de officiële nationale tour. Alle Belgische spelers die daaraan deelnemen, krijgen Ranking Points. De som van al deze Ranking Points vormt de Ranking van België als land. Hoe meer 3X3 gespeeld wordt in België, hoe hoger België dus komt op de wereldranking. Ook jij helpt België dus vooruit door deel te nemen aan JIM Mobile 3X3! 

De Federation Ranking van nationale teams wijzigt dagelijks. Je vindt deze terug voor alle leeftijdscategorieën op fiba.com/downloads